ΥΛΗ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 2016-17

ΓΥΜΝΑΣΙΑ

ΛΥΚΕΙΑ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 20-3-15

 

Η Σχολική Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών Άρτας κα Αλεξάνδρα Σούλη και ο Υπεύθυνος του Ε.Κ.Φ.Ε. Ν. Άρτας κος Μιχάλης Σιαφαρίκας, με την υποστήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηπείρου, της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας και την ευγενική χορηγία του Δήμου Αρταίων, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων τους, συνδιοργανώνουν ημερίδα Βιολογίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «ΔΙΩΝΗ» του εκθεσιακού χώρου της Άρτας, την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015 και ώρα 11:00 π.μ. Θα μιλήσει ο διακεκριμένος επιστήμονας,  καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Dr Σπύρος Γεωργάτος με θέμα:

«Εξελικτική θεωρία και κοινωνική ηθική. Η βάση της αλτρουιστικής συμπεριφοράς»

H ομιλία απευθύνεται :

 • Σε μαθητές της Γ΄ Λυκείου.
  • Σε μαθητές και των άλλων τάξεων των Λυκείων, ΕΠΑΛ και φοιτητές που τους ενδιαφέρει η έρευνα στην επιστήμη της Βιολογίας.
  • Σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.
  • Στο ευρύτερο κοινό της Άρτας που ενδιαφέρεται για το παραπάνω θέμα.

 

Συντονιστική επιτροπή ορίζεται :

1) Η κ. Αλεξάνδρα Σούλη, Σχολική Σύμβουλος ΠΕ.04 Περιφέρειας Ηπείρου   

2) Η κ. Έλσα Φίντζου, Βιολόγος εκπαιδευτικός το 2ου ΓΕΛ Άρτας και

3) Ο κ. Δημήτρης Ρούμπος, Φυσικός M.Sc. εκπαιδευτικός του 1ου ΕΠ.Α.Λ. Άρτας.

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ Dr ΣΠΥΡΟΥ ΓΕΩΡΓΑΤΟΥ

Ο Σπύρος Γεωργάτος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1956 και φοίτησε στην Ιωνίδειο Πρότυπο Σχολή, ένα ιστορικό, δημόσιο σχολείο. Το 1974 εισήλθε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετά την αποφοίτησή του μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου μετεκπαιδεύτηκε στη Βιολογία στο California Institute of Technology (Caltech) και στο Πανεπιστήμιο Yale. 

Έχει υπηρετήσει σε καθηγητικές θέσεις στο Πανεπιστήμιο Rockefeller (ΗΠΑ), το Ευρωπαικό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMBL, Γερμανία) και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 2003 υπηρετεί ως Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του εστιάζονται στη δομή της χρωματίνης και στις μεταβολές της γονιδιακής έκφρασης που συμβαίνουν κατά τη διαφοροποίηση των εμβρυονικών βλαστικών κυττάρων.

Ο Σπύρος Γεωργάτος είναι εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (ΕΜΒΟ) από το 1999 και συμμετέχει ενεργά στα πολιτικά δρώμενα ως μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων. Είναι παντρεμένος με την Αναστασία Πολίτου, η οποία υπηρετεί επίσης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και έχει μια κόρη, τη Λουκία, που σπουδάζει στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

 

 

 

Ο Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Ν. Άρτας

 

 

 

ΜΙΧΑΗΛ Γ. ΣΙΑΦΑΡΙΚΑΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟ CERN

Διαγωνισμός: μια δέσμη για τα σχολεία

 

Το 2014, στην επέτειο των 60ων γενεθλίων του, το CERN θα διαθέσει σε  μια ομάδα μαθητών τον απαραίτητο εξοπλισμό και χρόνο δέσμης από τον επιταχυντή LHC, ώστε να εκτελέσουν ένα δικό τους πείραμα. Οι μαθητές θα έχουν καθοδήγηση από ομάδα φυσικών, μηχανικών και επιστημόνων ειδικών στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων.  Ο χρόνος χρήσης της δέσμης θα κατανεμηθεί στη μαθητική ομάδα με επιστημονικό διαγωνισμό,  όπως ακριβώς κατανέμεται σε όλα τα πειράματα του CERN.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ηλικίας από 16 ετών και άνω. Οι ομάδες θα πρέπει να συγκροτούνται από 9 ως 30 μέλη με τη συμμετοχή τουλάχιστον ενός καθηγητή. 

Θα γίνει προεπιλογή των καλύτερων προτάσεων από επιστημονική επιτροπή του CERN και η καλύτερη πρόταση θα επιλεγεί από την SPSC, την επιτροπή που επιλέγει όλες τις πειραματικές προτάσεις που υποβάλλονται από τις επιστημονικές ομάδες που εργάζονται στο CERN.

 

Έπαθλα:

 • Η πρώτη ομάδα θα επισκεφθεί το CERN για μία εβδομάδα κατά την περίοδο Ιουλίου ? Σεπτεμβρίου 2014 (9 μαθητές και μέχρι δύο καθηγητές) για να εκτελέσει τα πειράματα που πρότεινε.
 • Όσες ομάδες προεπιλεγούν από την επιστημονική επιτροπή του CERN θα πάρουν μπλουζάκια  και δώρα έκπληξη από το κατάστημα του CERN.

 

Σημαντικές ημερομηνίες:

 1. Δήλωση συμμετοχής (ηλεκτρονικά) ως:  Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2014 στις 24:00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης)
 2. Υποβολή προτάσεων ως: Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014 στις 24:00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης)
 3. Ανακοίνωση των νικητών: Μάιος 2014

 

Αναλυτικές λεπτομέρειες θα βρείτε στη διεύθυνση: http://home.web.cern.ch/students-educators/spotlight/2013/competition-beam-line-schools

ΗΜΕΡΙΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ

 

Η Σχολική Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών Άρτας κα Αλεξάνδρα Σούλη και ο Υπεύθυνος του Ε.Κ.Φ.Ε. Ν. Άρτας κος Μιχάλης Σιαφαρίκας, με την υποστήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηπείρου, της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας και την ευγενική χορηγία του Δήμου Αρταίων, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων τους, συνδιοργανώνουν ημερίδα Φυσικής. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «ΔΙΩΝΗ» του εκθεσιακού χώρου της Άρτας, την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014 και ώρα 11:00 π.μ. Θα μιλήσουν δυο διακεκριμένοι επιστήμονες, καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων:

Ο Καθηγητής Αστροφυσικής κος Κώστας Αλυσσανδράκης, θα μιλήσει με θέμα : «Η απομυθοποίηση του ουρανού»

και

Ο Καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος κος Παύλος Κασσωμένος, θα αναπτύξει το θέμα: «Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

 Οι ομιλίες απευθύνονται :

 • Σε μαθητές της Β΄ Λυκείου θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης.
  • Σε μαθητές και των άλλων τάξεων των Λυκείων, ΕΠΑΛ και φοιτητές που τους ενδιαφέρει η έρευνα στις Φυσικές επιστήμες.
  • Σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.
  • Στο ευρύτερο κοινό της Άρτας που ενδιαφέρεται για τα παραπάνω θέματα.

  

Η Συντονιστική επιτροπή :

1) Αλεξάνδρα Σούλη, Σχολική Σύμβουλος ΠΕ04 Περιφέρειας Ηπείρου   

2) Μιχαήλ Σιαφαρίκας, Φυσικός M.Sc Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Ν. Άρτας,.

3) Δημήτριος Ρούμπος, Φυσικός M.Sc. εκπαιδευτικός του 1ου ΕΠ.Α.Λ. Άρτας. 

Σεμινάριο για το πρόγραμμα Interactive Physics

 

ToΕργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) της Διεύθυνσης Δ.Ε.  Ν. Άρτας προγραμματίζει επιμορφωτικό σεμινάριο Φυσικής με θέμα : «Προσομοίωση πειραμάτων Φυσικής σε Η.Υ. με το πρόγραμμα Interactive Physics».

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10-04-2013 και την Τρίτη 16-04-2013 (ανάλογα με τη δυνατότητα του κάθε εκπαιδευτικού) στην αίθουσα Πληροφορικής του 1ου ΕΠΑΛ Άρτας, στις 11:00 π.μ.

Απευθύνεται :

α) Σε εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του κλάδου ΠΕ04.01 (φυσικοί).

β) Σε εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ04 της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που διδάσκουν φυσική.

γ) Δυνητικά μπορούν να το παρακολουθήσουν και εκπαιδευτικοί άλλων ειδικοτήτων του κλάδου ΠΕ04.

Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετάσχουν να αποστείλουν ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά συμπληρωμένη την συνημμένη αίτηση συμμετοχής στο email : mail@ekfe.art.sch.gr. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Το σεμινάριο θα παρουσιάσουν οι

 1. 1.Σιαφαρίκας Μιχάλης (ΠΕ 04.01 Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Άρτας) και
 2. 2.Ρούμπος Δημήτριος  (ΠΕ 04.01 καθηγητής του 1ου ΕΠΑΛ Άρτας)

Η παρουσίαση θα γίνει με ενεργή συμμετοχή των εκπαιδευτικών και με σχεδιασμό προσομοιώσεων από τους ίδιους σε Η/Υ. 

Copyright 2011. Joomla 1.7 templates free.